marți, 29 martie 2011

Venetia moare, dar nu se predă

La Veneția nu se ajunge doar cu avionul, trenul sau autoturismul, se poate intra pe mare cu feribotul dinspre Marea Adriatică, venind de pe malul vecin din Croația.
Dacă în Croația te impresionează corectitudinea și curățenia de tip germanic, la intrarea în Veneția te întâlnești cu o lume total diferită nu la fel de curată , dar plină de istorie și legendă.Intrarea în lagună se realizează lent pentru a nu crea valuri mari și pentru a nu contribui la distrugerea clădirilor venețiene uzate de intemperiile naturii și poate de nepăsarea autorităților italiene.
Veneția este un simbol al umanității, o oază de istorie , un drum către trecutul istoric  al perioadei renascentiste , este poate cel mai venețian oraș de pe Terra.
Orașul este un labirint de străduțe întortocheate care duc spre Palatul Dogilor, aflat în imediata apropiere a catedralei San Marco, lângă Clopotnița San Marco, care măsoară 97 metri în înalțime fiind punctul cel mai înalt din zona folosit chiar și de Galileo Galilei pentru observații  astronomice.
Catedralei San Marco a fost construită în anul 828 de către dogele Giustiniano Participazio în stil bizantin, avea rolul de a adăposti moaștele Sfântului Marc Evanghelistul, protectorul orașului. Dacă ai răbdare se poate urca la terasa bazilicii San Marco de unde se poate admira labirintul venețian în toată dimensiunea sa.
Nu trebuie ratată la Veneția o vizită la meșterii sticlari din Murano , unde  se poate asista live  la o demonstrație  de confecționare a diferite obiecte decorative din sticlă , o călătorie pe canalele venețiene cu gondola sau o vizită la Puntea Suspinelor , Podul Rialto
În plin sezon turistic orașul este foarte aglomerat , reprezintă un adevărat Babilon european cu prezență asiatică sau africană.Spun asta pentru că turiștii japonezi sunt mai mereu prezenți cu aparate de fotografiat ultraperformante, iar indienii, vietnamezii, thailandezi, chinezii reprezintă aproape majoritatea personalului de servire la terasele din oraș.Tinerii africani sunt prezenți și ei pe țărmul Adriaticii  încercând să vândă genți de piele și alte produse contrafăcute .
După o plimbare pe străduțele înguste sau în barca gondolierilor nu poți să nu simți mirosul de mucegai, iar la baza clădirilor să nu observi eroziunea accentuată asupra cărămizilor .
Marea mușcă din pământul Veneției în fiecare zi , uneori chiar o inundă , alteori vântul nâprasnic bate cu putere peste clădirile monument care ne aduc aminte de trecutul ei glorios și romantic.
Se spune că Veneția se scufundă, dar ea mai poate fi salvată ?
Italia

Italia

Italia

Italia

Italia

Italia

Italia

Italia

Italia
Italia

Italia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog