sâmbătă, 25 februarie 2012

Opatja, Croatia, prima stațiune la Marea Adriatică


Nașterea stațiunii Opatja este puternic ancorată de trecutul de colonie imperială a Croației, astfel în 1889 apare pe harta imperiului austro-ungar prima stațiune la Marea Adriatică.Deși este un relief muntos, pe alocuri chiar stâncos, fără plaje cu nisip, clima mediteraneană favorizează amplasamentul stațiunii croate.Apa limpede, cristalină asemenea unui lac de munte, îmbie turiști către apa Adriaticii pentru o baie relaxantă.
Opatja este un amestec de istorie și stațiune turistică, găsești la tot pasul clădiri cu arhitectură a secolului XVIII, dar și hoteluri moderne la cele mai înalte standarde internaționale capabile să satisfacă cele mai diverse mofturi.N-am zăbovit decât câteva ore în minunata stațiune croată și au fost suficiente să-mi atragă atenția asupra eleganței moștenite din secolul trecut.
Gândul m-a dus instantaneu la Băile Herculane, o cunoscută stațiune românească din timpul imperiului, dar din păcate într-o stare de degradare foarte avansată.Croații au știut să păstreze și să fructifice moștenirea imperială, reușind să creeze noi standarde de eleganță, însă stațiunea românească a ajuns pe mânile unor jefuitori care nu au reușit să pună în valoare cea mai cunoscută stațiune românească din secolul trecut.
Trecerea prin Opatja trebuie marcată și cu vizite la grădina James Park, parcul natural Ucka, Biserica St. James, Biserica Buna Vestire sau sculptura  ‚Fata cu pescăruș’, situată pe malul mării.
Opatja este un exemplu de promovare și conservare a turismului, din păcate autoritățile române au călătorit prea departe și nu au observat că paradisul poate fi atăt de aproape.Mai multe găsiți aici 
 
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog