vineri, 14 septembrie 2012

Paris, orașul luminilor și atracțiilor turistice


O vizită de câteva zile în orașul luminilor reprezintă doar o mușcătură dintr-un fruct interzis.Parisul, oraș grandios așezat pe malurile Senei, trebuie vizitat de câte ori ai ocazia pentru că reprezintă o culme a turismului european , pentru densitatea deosebită a obiectivelor turistice istorice sau moderne și pentru o plimbare pe impunătorul bulevard Champs Elisees tapetat cu piatră cubică.
Motive pentru a reveni vei găsi la tot pasul, însă vei întâlni un oraș al contrastelor cu parcuri elegante, cafenele amenajate pe fiecare stradă, magazine luminoase cu produse de lux, dar vei întâlni o lume pestriță cu mulți emigranți magrebieni, indieni, africani care sunt majoritari mai ales în cartierele mărginașe.
Am fost cazați în celebrul cartier al artiștilor Montmartre, nu foarte departe de Moulin Rouge, cu vedere de pe balcon spre Basilique du Sacre-Coeur, dar lumea pestriță din cartier nu mi-a creeat un sentiment de siguranță, la orele serii strazile din jur mizerabile și pline de gunoaie, pet-uri, ambalaje erau invadate de locuitorii africani ai zonei care puneau stăpânire pe străzile cartierului.Când la orele serii reveneai din periplul turistic din zona centrală a orașului cu metroul în jurul tău erau doar africani.Se pare că Parisul curat și elegant din zona centrală, plin de turiști europeni sau asiatice (japonezi, sud coreeni, chinezi) se transformă într-un oraș ușor colonial cu iz arhitectural francez.
Unul din principalele atracții pariziene îl reprezintă fără îndoială muzeul Louvre care constituie un centru cultural mondial, care necesită săptămâni de vizite pentru a admira exponatele muzeului, de remarcat Mona Lisa, Venus din Milo, zona dedicată civilizației egiptene, apartamentele lui Napoleon etc.
 Catedrala Notre-Dame din Paris  este invadată de turiști, iar cozile pentru intrarea în catedrală sau urcarea în turn se întind pe sute de metri, ai impresia că în fața catedralei se desfășoară un miting al turiștilor.Aceiași coadă imensă o întâlnești la baza turnului  Eiffel , construit și din unele elemente de fontă turnată la furnalele de la Govăjdia de lângă Hunedoara.Majoritatea turiștilor doresc urcarea în turnul Eiffel spre seară pentru a admira orașul luminilor din turnul iluminat.
Sub cupola Panteonului din Paris am descoperit Pendulul lui Foucault, care constituit un experiment celebru pus în practică de către Jean Bernard Léon Foucault. Experimentul a confirmat rotaţia Pământului în jurul axei sale și a  fost realizat pentru prima dată în faţa publicului în 1851.
Domul Invalizilor este un alt punct de atracție pentru turiști, aici se odihnește împătatul Napoleon cu o parte din generalii săi și tot aici putem vizita  Muzeul Armelor.
O experință inedită în periplul pariziană a însemnat vizitarea Sainte-Chappelle care este înconjurata de Palatul de Justiție pe Ile de la Cite lângă catedrala Notre Dame.Este o capelă gotică care are doua nivele, primul de la parter fiind întunecos și închis, iar cel de al doilea cu ferestre înalte radiante și un mic balcon.
Partea modernă a Parisului este reprezentată de cartierul Defense unde se întâlnești multe clădiri din oțel placate cu sticlă cu arhitectură modernă, care contrastează puternic cu clădirile monument ale Parisului.
Muzeul Orsay a fost un alt obiectiv important al vizitei noastre la Paris, aici am admirat colecții impresionante de pictură, sculptură, arhitectură, arte grafice și decorative  din perioada anilor 1848-1914.. Muzeul Orsay este un exemplu de transformare a unei vechi gări pariziene în muzeu.
Chiar dacă a trebuit să umblu cu harta metroului sau RER-ului în mână am reușit să ajung la circa 40 de kilometri de Paris în orășelul Disneyland impresionant pentru orice vârstă.Aici descoperi o lume aparte, dar și aici timpul și o ploaie măruntă au fost cei mai mari inamici.
Poate că o vacanță de trei luni și un portofel mai rotofei ar fi ajutat mult la îndeplinirea visurilor pariziene, dar picătura pariziană gustată acum mă îndeamnă să revin, poate, pentru o perioadă mai lungă
 
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta
Franta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog