marți, 8 ianuarie 2013

Vaduz, Liechtenstein, locul unde basmul devine realitate

După un traseu montan , traversând câteva tunele prin inima Alpilor austrieci, am ajuns la punctul cel mai vestic de pe teritoriul austriac: Feldkirch.De aici a fost o simplă formalitate pătrunderea în principatul Liechtenstein, continuând drumul spre capitala Vaduz.
Principatul Liechtenstein a luat ființă în anul  1866 când s-a desprins din Confederația Germană, din care a făcut parte din 1815.Localnicii își au descendența în triburile de Alemanni care s-au stabilit în regiune în anii 500.În 1719 a luat ființă Principatul Imperial Liechtenstein  prin unirea Schellenberg cu Vaduz, în interiorul Sfântului Imperiu Roman, apoi a fost ocupat de francezi, dar Napoleon a respectat suveranitatea țării. Liechtenstein a păstrat alături de Elveția statutul de neutralitate în timpul celor două războaie mondiale.
Cu o populație de numai 30000 de locuitori Lichtenstein-ul este una din cele mai mici țări din lume, iar capitala Vaduz puțin peste 5000 de locuitori. Prinţul Hans Adam II, care conduce principatul este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, iar locuitorii micului principat se bucură de cele mai bune condiții de viață din lume, sunt amabili și dornici de a puncta pe harta lumii realizări prospere ale liliputanului microregat.
Capitala Vaduz oferă călătorului o imagine plăcută cu case cochete, curți îngrijite, șosele curate și marcate, oameni care te salută pe stradă chiar dacă ești turist și mai mult decât atât oferă un exemplu de microcomunitate care trăiește din produsul muncii sale.
În Vaduz totul este micro: casele, blocurile, Parlamentul, Banca Centrală, Muzeul Timbrelor, magazinele, doar castelul străjuiește orașul de la înălțimea Alpilor din apropiere, o fortăreaţă medievală care s-a extins în sec. 16-17,  probabil construită de proprietarii de atunci: conţii de Werdenberg –Sargans.
Obiectivele turistice pot fi punctate rapid într-o jumătate de zi, enumăr doar cîteva: Capela St. Ana care a fost ridicată în Evul Mediu, Castelul Vaduz, Muzeul de Schi care prezintă cei peste 100 de ani de istorie a schiatului, Muzeul Timbrelor Poştale, Colecţia deArtă a statului Liechtenstein unde găsim exemplare de Rubens.
Pentru noi cei sosiți din Est gândul ne-a dus la basmele copilăriei, dar la Vaduz am înțeles că basmele pot deveni realitate prin muncă, bun simț, corectitudine și atitudine disciplinată față de comunitate.Sau numai un prinț poate face diferența?





    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog