vineri, 1 februarie 2013

Zurich, calitatea vietii la cote ridicate


Chiar dacă anul acesta  la indicatorul de calitate a vieții Zurich-ul a fost detronat de Viena, rămâne totuși o destinație de top pentru orice om de pe planetă care dorește să locuiască într-un mediu civilizat, plăcut, elegant și sigur.
Zona istorică a orașului Zurich are o poziție geografică situată pe malurile râului Limmat care traversează orașul curgând către lacul Zurich, fiind la o distanță de aproape 19 kilometri nord de Alpi.
De la primii pași pe care i-am parcurs de o parte și de alta a răului Limmat prin centrul orașului am rămas impresionați de clădirile istorice corect renovate, șoselele perfect marcate , trotuarele bine întreținute, dar și zonele verzi  foarte bine aranjate într-un decor plăcut ochiului.
Considerat un oraș mic european cu o populație puțin peste 350000 de locuitori  Zurich-ul are peste 2000 de baruri și restaurante, 9 muzee, 4 mari parcuri de agrement, iar pe malul lacului lebedele repezintă un punct de atracție al  turiștilor pentru ședințe foto.
Centru comercial și financiar mondial Zurich trebuie perceput ca un oraș modern care atrage turiști avănd nenumărate locuri în care oferta de divertisment egalează orașe mult mai mari, dar prețurile sunt pe măsură!...
Printre primele obiective turistice atinse din plimbarea prin centrul vechi al orașului au fost biserica Grossmunster - o biserică în stil romanic protestant pe malu râului Limmat pe locul unei foste biserici carolingiene,  Fraumunster - o biserică benedictină fondată în anul 853 și St. Peterskirche – situată lângă dealul Lindenhof  construită pe locul unui templu închinat lui Jupiter.
Muzeele sunt prezente și aici ca în orice oraș important european:
- Muzeul de arta contemporană care găzduiește exponate de artă contemporană cu accent pe arta elvețiană
- Muzeul național elvețian unul din cele mai importante muzee de artă culturală din Europa.
- Centre Le Corbusier tot un muzeu de artă dedicat arhitectului elvețian Corbusier.
-Muzeul  Rietberg conține exponate de artă non europeană cu exponate din Asia,Africa,Oceania și America.
-  Muzeul Beyer un muzeu dedicat meseriei de ceasornicar (unde ar putea fi dacă nu aici?)
- Muzeul tramvaielor un muzeu dedicat mijloacelor de transport pe șine.
Un fapt interesant de reținut pentru aceste locuri este apariția aici a mișcării dadaiste în timpul primei conflagrații mondiale, cănd românul Tzara împreună cu un grup de intelectali au fost inițiatorii mișcării dada.Nu am găsit urmele trecerii lui Tristan Tzara, dar poate la o vizită viitoare și o documentare mai atentă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog