sâmbătă, 16 iulie 2016

De ce iubim Amsterdam...


Amsterdam un oraș fascinant și cuceritor te conectează din prima clipă la o civilizație diferită, mult evoluată, foarte cosmopolită și cu un mod diferit de a percepe realitatea.
De la primul contact cu capitala olandeză ai un sentiment de respect pentru tot ceea ce te înconjoră, fie clădiri istorice, fie construcții  noi cu design modern.Florile, arborii sau canalele si bicicletele care sunt pretutindeni, pavelele perfect alineate și permanent curățate, fie chiar oamenii de diferite naționalități care populează impresionantul oraș devenit parcă o replică nordică la romantica mult prea iubita Veneție.Unii o numesc Veneția nordului, eu am simțit orașul mult mai pragmatic și ancorat în realitate, lupta pentru supraviețuire cu apele mării, tehnica inginerească, comerțul care a dus la înflorirea orașului, dârzenia olandezilor în lupta cu apele mării mă determină să numesc Amsterdam ,,orașul care a învins marea.’’Dar până când?
Prima atestare documentarâ a orașului provine din 1275, dar înflorirea orașukui este legată de comerțul practicat cu Liga Hanseatică. Secolul al XVII-lea este considerata epoca de aur a orașului când olandezii, mult mai pragmatici, au preluat de la portughezi controlul comerțului cu țările din Orient.
Principalul aliat al olandezilor care locuiiesc în jurul râului Amstel în lupta permanentă cu apele invadatoare ale mării a fost moara de vânt.Asanarea terenurilor mlăștinoase, creșterea productivității terenurilor, canalele săpate ordonat, îmblânzirea forței apelor nu ar fi fost posibilă fără acestă minune a tehnicii olandeze de folosire a energiei vânturilor.Astfel s–a creeat terenul pe care a fost ridicat unul din cele mai frumoase, ordonate și libertine zone de pe Terra.
Turiști din lumea intreagă inundă zi de zi străzile din jurul canalelor, un amestec general de bicicliști și puzderie de oameni de toate naționalitățile, fac greoaie circulația autoturismelor în zona centrală.Bicicliștii sunt cei mai protejați, de multe ori am avut impresia că au toate privilegiile unor pietoni.
Civilizația orășenilor din Amsterdam vine din istorie și nu este întâmplătoare, este rodul unei atitudini diferite față de muncă și comerț, mizând pe câștiguri pe termen lung.Dezvoltarea durabilă a început la ei pe la anul 1500 și continuă și acum, dovadă fiind modul vizionar de a acționa în afaceri și modul civilizat în care își tratează aproapele. De aici rezultă multitudinea de libertăți, pentru unii cârcotași doar vicii.
Un exemplu grăitor de civilizație l-am văzut într-un restaurant olandez .La intrarea în restaurant când nu înțelegem de ce grupuri de tineri nu se așează la masa și beau bere stând în picioare, motivul l-am aflat în momentul în care am servit masa.Doar cei ce servesc masa se așezau pe scaune dat fiind faptul că locația era destul de aglomerată, iar cei ce serveau doar băuturi socializau stând în picioare.N-am văzut asta nicăieri în lume pe unde am umblat!
De vizitat la Amsterdam putem să vedem tot ce ne iese în cale de la vizitarea multitudinilor de muzee  până la o simplă plimbare pe strîzile centrale ale orașuilui sau restaurante, localuri, pub-uri,parcuri, monumente istorice, magazine.Nu trebuie ratat: Muzeul Van Gogh care conține cea mai mare colecție de tablouri ale lui Van Gogh din întreaga lume, Muzeul Natțonal, Rijksmuseum este cel mai mare muzeu din Olanda, Muzeul Madame Tussaud’s este exact ca cel din Londra, populat cu figurine din ceară în mărime naturala ale celor mai mari personalitați ale lumii,  pentru a exemplifica doar câteva muzee din multitudinea de centre de cultură ale capitalei olandeze.
Pentru plimbare recomand o plimbare prin Piata Dam unde se află două importante muzee olandeze, Piata Albert Cuyp care  este una dintre cele mai populare si aglomerate piețe din Europa, putem face o plimbare prin Cartierul Rosu(sau Red Light District)  cel mai vechi cartier al orașului totodată centrul principal al plăcerilor carnale de pe continent.Tot în piața Dam veți descoperi Palatul Regal sau Koninklijk huis, a fost construit ca o clădire pentru primărie, dar mai apoi a fost pus la dispoziția Reginei Olandei.
Un loc aparte este reprezentat de Parcul Vondel, cel mai mare parc din capitala Olandei sau de monumentul ,,I am sterdam’’ unde trebuie să realizați un selfie, aflat chiar lângă Rijksmuseum, este o locație foarte animată unde milione de tineri visează să ajungă măcar o dată în viață.
Fără a avea rafinamentul francezilor sau eleganța culinară a italienilor bucătăria olandeză este simplă și gustoasă (să fie rolul mirodeniilor importate din Orient?).La Amsterdam trebuie să savurați o gustoasă supă de muștar, cartofi prăjiți cu maiomeză, prăjitură cu marijuana și evident toate stinse cu câteva sortimente de bere locală.Nu este foarte sănătos, dar foarte tentant, cura de slăbire o vom face la întoarecere acasă. 
Am enumerat doar câteve din multitudinea de motive pentru care iubim Amsterdam, capitala libertății civilizate de pe scumpa noastră planetă albastră.Cărtărescu ar fi putut descrie mult mai frumos și gingaș motivele pentru care noi iubim Amsterdam!

Olanda
Olanda
Olanda
Olanda
Olanda
Olanda
Olanda
Olanda




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog