duminică, 17 februarie 2013

Berna, o altfel de capitală


Parcurgerea unui itinerariu turistic elvețian trebuie să includă neaparat orașul Berna, situat pe râul Aare (Are), capitala adminisrativa a Confederatiei elvetiene, unul din cele mai deosebite așezări de sorginte medievală cu arhitectură mult diferită de orașele medievale manufacturiere belgiene.
Centrul turistic principal al capitalei elvețiene este reprezentat de zona centrală peninsulară împrejmuită de rîul Aare, care trebuie parcurs la pas intrând pe unul din numeroasele poduri care face joncțiunea cu zona de extindere a zonei urbane dezvoltată ulterior pe dealurile opuse zonei peninsulare.
Venind dinspre Zurich, parcarea autoturismului s-a realizat la limita zonei peninsulare, la intrarea pe podul principal, după parcurgere unui șosele mărginită de platani și un mic periplu printr-un cartier rezidențial al Bernei.
Deși de la ieșire de pe autostradă nici un semn la intrarea în Berna nu ne semnala o altfel de localitate, la pătrunderea în orașul vechi am simțit vibrația istorică emanată de clădirile perfect întreținute al unui fost târg medieval, zugrăvite într-o singură culoare verzuie.Apoi am parcurs zona pietonală sub arcele de cerc ale clădirilor care găzduiesc diverse magazine unele aflate chiar în subsolul clădirilor..Probabil aici în aproprierea Alpilor plouă mult, iar astfel pietonul iubitor de shopping este mai bine protejat de ploaia rece din zonă.
Evident primul loc vizitat a fost Turnul cu ceas (Zytglogge) construit în secolul XVI-lea care adăpostește un superb ceas astronomic și asemenea ceasului de la primăria din Praga la ore exacte are loc un mic spectacol mecanic de păpuși
Alte locuri recomandate la Berna:
-Muzeul de Istorie din Berna (Bernisches Historisches Museum), care cuprinde o vastă colecție arheologică și obiecte istorice sau etnografice.
- Muzeul alpin elvețion (Schweizerisches Alpines Museum), muzeul conține colecții de geologie, meteorologie, tectonică, faună, alpinism, sporturi de iarnă.
- Muzeulde istorie naturală care cuprinde în colecție păsări, mamifere locale, animale, dar și o secțiune dedicată animalelor din zonele nordice.
- CasaEinstein, situată în centrul orașului vechi, foarte aproape de Turnul cu ceas.Este interesant de menționat că marele fizician Albert Einstein a lucrat la Berna la biroul de patente fiind unul din primele sale locuri de muncă ale celebrului autor al teoriei relativității.
Berna chiar dacă nu este un oraș foarte mare este cu siguranță un oraș diferit de zonele urbane elvețiene, iar cuprindere sa în patrimoniul cultural european este deplin justificată de ansamblul medieval din peninsula râului Aare, fiind un alt tip de capitală a unui stat civilizat.



Elvetia
Elvetia
Elvetia
Elvetia
Elvetia
Elvetia
Elvetia
Elvetia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog